Wie schneide ich meine Bananenpflanze?

Hoe stek ik mijn Bananenplant?

De bananenplant is een prachtige blikvanger voor in huis, en hoe leuk is het om een kleine bananenplant naast een grote te zien staan? Het kweken van stekjes vereist wel de juiste verzorging, want een bananenplant stekken doe je vooral via de babyplantjes, ook wel "pups" genoemd. Als jouw moederplant geen pups aanmaakt, wordt het een stuk lastiger om zelf stekjes te krijgen. Met de juiste zorg en aandacht kun je jouw bananenplant echter stimuleren om nieuwe babyplantjes te maken!

Wat heb je nodig om een Bananenplant te stekken?

Het stekken van een bananenplant met babyplantjes is niet bijzonder lastig, maar je hebt wel een aantal benodigdheden nodig om het succesvol te laten zijn. Allereerst heb je natuurlijk een bananenplant nodig en verder een scherp en schoon mes of schaar. Vervolgens moet je kiezen of je het stekje in water of in aarde wilt plaatsen. Als je het stekje in water plaatst, gebruik dan het liefst een doorzichtig glas met lauw water. Kies je voor aarde, dan heb je een kleine pot naar keuze nodig met wat potgrond.

Het Bananenplant stekje

Het stekken door middel van kleine, natuurlijke stekjes die aan de wortels van de bananenplant groeien, is de eenvoudigste manier. Deze stekjes groeien vanuit de wortels van de moederplant en vormen op zichzelf geen nieuwe plant. Het is belangrijk om het mes of de schaar goed te ontsmetten, aangezien de bananenplant nogal gevoelig is voor bacteriën. Vervolgens kun je het stekje voorzichtig uitgraven en afsnijden, het liefst zo laag mogelijk maar boven de wortels. Als het plantje nog niet veel wortels heeft, laat het dan eerst in water ontwikkelen voordat je het in de grond zet. Zorg ervoor dat je de moederplant weer goed bedekt met potgrond en dat de ‘wond’ goed afgesloten blijft.

Stekken van de Bananenplant

Wanneer jouw bananenplant geen stekjes maakt, kan het inderdaad lastig zijn om de plant te vermeerderen, maar het is zeker niet onmogelijk. Je moet de plant voorzichtig uit zijn pot halen en de verschillende takken met beginwortels voorzichtig losgraven. Snijd vervolgens een stuk van de tak af zonder de beide kamerplanten te beschadigen. Op deze manier heb je de bananenplant in feite in tweeën gedeeld, dus het is geen klein stekje meer. Het is belangrijk om de wonden op beide delen te behandelen met stekpoeder. Dit helpt om schimmels en andere infecties te voorkomen, wat de overlevingskansen van beide kamerplanten vergroot.

De verzorging van het stekje

Het verkrijgen van een stekje is één ding, maar ervoor zorgen dat het goed ontwikkelt, vereist wat extra aandacht. Het stekje moet op een lichte plek staan om goed te kunnen groeien, wat ook geldt voor een grotere stek. In de eerste dagen of weken kan het stekje er wat slap uitzien, wat volkomen normaal is. Het is namelijk weggehaald uit zijn oorspronkelijke omgeving en de wortels zijn verstoord. Geef de kamerplant wat tijd, zorg voor voldoende licht en water, en hij zal vanzelf herstellen en sterker worden.