Hoe bestrijd ik schildluis?

Hoe bestrijd ik schildluis?

Hoe bestrijd ik schildluis?

De schildluis is een lastige bezoeker om weer weg te krijgen van je kamerplant. Het is nauwe familie van de dopluis echter het grote verschil is dat de schild bij de schildluis niet vast zit en bij de dopluis wel. Je zou de schild van de schildluis kunnen optillen echter zijn de beestjes zo klein dat je dit niet zo makkelijk zelf kan doen. Door zijn schild is de schildluis lastig te bestrijden.

Schildluis voorkomen

Er is geen vaste manier om schildluizen voor te zijn echter heeft een plant die op de tocht staat een stuk meer risico om deze ongewenste gasten op bezoek te krijgen. Verder is een te lage luchtvochtigheid een zeer aantrekkelijke omstandigheid voor de schildluis. Besproei zo nodig de plant wanneer hij of op de tocht of vlak bij een verwarming staat. Ook is het zo dat gezonde en sterke planten vaak geen last krijgen van het beestje. Zorg er dus voor dat je jouw plant goed verzorgd waardoor het een sterke plant is/wordt. 

Verschillende soorten schildluizen

Binnen de Schildluizen familie zijn er twee soorten te onderscheiden:

  • Boisduval schildluis, deze variant wordt vaak verward met de wolluis, echt is de Boisduval schildluis langwerpiger en hebben ze een geel middelpunt.
  • Oleanderschildluis, deze variant is vuilwit of gelig van kleur met een rood middelpunt ze worden zo’n 2 millimeter groot.

Verspreiding van schildluis

Ook de schildluis komt nooit alleen, ze komen in grote getalen bij elkaar en vormen vaak een dikke korst op een plant. De mannetjes worden niet heel oud, ze leven namelijk maar een aantal uur tot maximaal 2 dagen. De vrouwtjes daarentegen leven tot wel 120 dagen, deze vrouwtjes leggen eieren per 100. Er is dus ook zo een grote groep met dit aantal voorplantingen. Ook is de schildluis een van de weinige diersoorten die zich zowel geslachtelijk als ongeslachtelijk kunnen voortplanten.

De schildluis wordt net als andere luizen door wind, insecten en door ons verspreid. Ze zitten op kleding of worden met de wind meegenomen.

Locatie van schildluis op de plant

De schildluis heeft een voorkeur voor planten met een houtachtige stam en planten die al water ouder zijn of niet meer zo gezond zijn. De schildluizen nestelen zich vaak aan de onderkant van het blad of op de stam. Ze zijn dan ook niet erg goed te zien wanneer ze zich nog niet heel erg hebben uitgebreid daarom is een regelmatige controle van belang.

Schadelijkheid van schildluis voor de plant

Zoals gezegd nestelt de schildluis zich en bijt hij zich vervolgens vast om alle voedingsstoffen uit de plant te halen. Hierdoor zal de plant verkleuren, zijn blad laten vallen en niet of nauwelijks meer groeien. Als de schildluizen niet bestreden worden kan je plant zelfs sterven aan een gebrek aan voeding.

Bestrijding van schildluis

Het is lastig om de schildluis te verwijderen, een voordeel is dat hij niet beweegt. Wanneer de schildluis namelijk zijn schild om zich heen heeft gebouwd blijft hij zitten op zijn plek. De meest effectieve manier om in een keer van de hele groep af te komen is om de plant 15 minuten onder water te zetten. Hierdoor verdrinken de schildluizen en is de hele groep in een keer weg. Bekijk wel of jouw plant hier tegen kan! Een andere methode om te gebruiken is de bestrijding met alcohol. Doordrenk een watje met alcohol (geen zoete van drank) en wrijf alle plekken waar schildluizen op zitten goed in. Na ongeveer een minuut kan je alle schildluizen gemakkelijk verwijderen. Wees wel secuur want als je er eentje vergeet heb je kans dat er een nieuwe plaag terugkomt.

Pas op met het verwijderen van de schildluis per hand, hierdoor kan je de eitjes juist verspreiden doordat deze vrijkomen.