Zo stek je jouw eigen Pannenkoekenplant
Deze topper is weer helemaal terug van weggeweest. Waar de plant in de 70’s al erg gewild was, is deze tegenwoordig ook weer veel in verschillende trendy interieurs te vinden.
De Pannenkoekenplant is een groene kamerplant met frisgroene, rondje blaadjes. Van oorsprong komt hij uit China, waar ‘ie ook wel de ‘Chinese Money plant’ genoemd wordt. In China vinden ze de ronde blaadjes namelijk erg op muntstukken lijken. De Pannenkoekenplant is lekker makkelijk in de verzorging. Hij staat graag in normaal daglicht en heeft het liefst altijd een lichtvochtige grond.
Ga helemaal uit je stek
Als je van plan bent om jouw Pannenkoekenplant te stekken, is het goed om op te hoogte te zijn van hoe je dit het beste kunt doen. Zorg ervoor dat je de juiste benodigdheden in huis hebt voor je aan de (be)slag gaat. Dit heb je nodig :
-Een Pannenkoekenplant met stekjes natuurlijk
-Kleine glaasjes en/of potjes
-Potgrond
-Een scherpe schaar of een scherp mesje
De stekjes zijn gemakkelijk te herkennen. Deze groeien namelijk gewoon in de grond naast de moederplant. Zorg ervoor dat ze ongeveer 5cm groot zijn voor je ze van de moederplant verwijderd. Stekjes die kleiner zijn, zijn vaak nog niet sterk genoeg om op eigen wortels te staan en dit verkleint de kans op slagen.
Wat je het best kunt doen is de grond rond het stekje uitgraven. Zo maak je meer ruimte en kun je het plantje gemakkelijker los maken met een schaar of mes. Doe dit voorzichtig en zo dicht mogelijk bij de moederplant.
De Pannenkoekenplant laten wortelen
Het babyplantje (met of zonder wortels) is nu los. Ohyeah! Zet hem voorzichtig in een potje of glaasje met een laag water. Let op; de bladeren mogen het water niet raken. Dit kun je realiseren door bijvoorbeeld een satéprikker op het glas te leggen waar de blaadjes op kunnen rusten. Op deze manier kunnen de wortels van het babyplantje zich gaan ontwikkelen. Heb geduld, het kan soms wel twee weken duren voor het stekje daadwerkelijk gaat wortelen. Zorg dat het water vers blijft door deze regelmatig te vervangen met nieuw water. Heeft de plant na 1 tot 2 weken genoeg wortels aangemaakt, dan is hij klaar voor the next level. Je kan de plant in een potje zetten met verse potgrond.
Wees creatief met de Pilea hartendief
Je kunt de Pannenkoekenplant in een andere pot zetten wanneer deze wat gegroeid is.
De Pannenkoekenplant kan in verschillende soorten potten staan. Klein, groot, hoog en laag. Maak er maar wat leuks van zou ik zeggen. Geef jouw plant een nieuwe stek!
Bron foto's: Mammilade
Zet de Pannenkoekenplant op de juiste standplaats. De Pannenkoekenplant staat graag in voldoende daglicht, maar pas op met direct zonlicht. Dit ervoor zorgen dat de bladeren verbranden en verschrompelen. Wanneer de Pannenkoekenplant geel blad vertoont, is het tijd om op te letten. Geel blad is namelijk een teken van ongezondheid. Kijk of de plant teveel of te weinig zonlicht ontvangt en/of de grond van je Pannenkoek niet té nat is. Gelukkig kun je deze bladeren makkelijk afknippen. Doe dit zo dit mogelijk bij de stam zodat de plant zichzelf weer kan herstellen.
Succes met het vinden van een mooie stek voor jouw stekje en geniet van jouw eigen Pancake family.