Hoe stek ik mijn orchidee

Hoe stek ik mijn orchidee

Wauw, het liefst zouden wij ons hele huis vol willen zetten met deze prachtige kamerplanten. Bij een juiste verzorging kan je wel jaren plezier hebben van deze kleurrijke kamerplant. Wanneer de Orchidee het naar zijn zin heeft is het mogelijk om de Orchidee te stekken, wel heb je hier de nodige kennis voor nodig en het is niet gegarandeerd dat het een succes wordt. Het stekken van een Orchidee gaat niet van een leien dakje maar dat betekent niet dat het onmogelijk is!

Verschillende manieren om een Orchidee te stekken

Er zijn veel verschillende soorten Orchideeën en dus kan je ook niet elke Orchidee op dezelfde manier stekken. Het grootste verschil in stekken is of je stekt met of zonder een keiki. Nu denk je waarschijnlijk; een keiki, wat is dat?! De keiki is eigenlijk de baby Orchidee, dit plantje groeit uit het slapende oog van de moeder Orchidee. Niet alle Orchideeën ontwikkelen keiki’s hierbij is de manier van stekken dus anders.

Stekken met Keiki

Orchideeën die groeien met keiki’s zijn de Phalaenopis en de Vanda. Een keiki is eigenlijk een bloem maar het gebeurt dat de bloem niet gaat bloeien en dan ontwikkeld de stengel zich tot een nieuw klein plantje. Het kan ook zijn dat jouw Orchidee wel stengels heeft maar er geen keiki groeit. Er is een manier om de Orchidee te stimuleren om toch een keiki te ontwikkelen, dit doe je door gebruik te maken van één van de slapende ogen. Met behulp van een pincet kan je heel voorzichtig het vliesje van het slapende oog halen, het puntje wat overblijft is de keiki en zal zichzelf ontwikkelen. Let er wel op dat je altijd schone handen en gereedschap gebruikt wanneer je de Orchidee aanraakt.

Het kan wel 7 tot 9 maanden duren voordat een keiki groot genoeg is om hem van de moederplant te verwijderen. Je kan de keiki enkel verwijderen wanneer zijn eigen wortels zo’n 6cm lang zijn. Haal de keiki absoluut niet te vroeg van de moeder orchidee, hoe langer de keiki aan de moeder Orchidee vastzit hoe sterker hij wordt en hoe groter de overlevingskans is. Heb je vertrouwen dat jouw keiki sterk genoeg is dan kan hij afgeknipt worden tot een paar centimeter onder het oog. Dep vervolgens wat kaneel op de wonden van de keiki en de moederplant, dit zorgt ervoor dat de wond beter heelt. Vervolgens zet je de keiki in een pot met een mengsel van kokosvezels en boomschors en hij zal zich langzaam maar zeker verder ontwikkelen!

Stekken zonder Keiki

Er zijn ook Orchideeën die helemaal geen keiki’s ontwikkelen omdat ze op een andere manier groeien. Dit zijn de Cattleya, Bulbophyllum en Dendrobium Orchideeën. Bij deze varianten groeien er wortelstokken, dit zijn verdikte stengels die horizontaal groeien onder de grond en naar boven komen om een nieuwe Orchidee te laten groeien. Deze wortelstokken kan je doorknippen om een nieuwe Orchidee te laten groeien. Ook hiervoor heb je geduld nodig, de wortelstokken komen uit zichzelf naar boven, doen ze dit niet dan is er geen mogelijkheid tot vermeerderen. Zie je een wortelstok naar boven komen dan scheid je deze van de moeder Orchidee en knip je deze doormidden. De wortelstok kan je pas afknippen wanneer hij 3 tot 4 nieuwe stekjes heeft ontwikkeld. Let erop dat je handen en je gereedschap altijd goed schoon zijn, zo voorkom je infecties. Wanneer je de wortelstok hebt afgeknipt is het aan te raden wat kaneel op de wonden te deppen. Dit zorgt ervoor dat de wond beter heelt. Vervolgens zet je de kleine Orchidee in een pot met een mengsel van kokosvezels en boomschors en hij zal zich langzaam maar zeker verder ontwikkelen!