Hoe bestrijd ik Wolluis?

Hoe bestrijd ik Wolluis?

Hoe bestrijd ik wolluis?

Merk je dat jouw kamerplant een suikerspinachtige, witte, kleverige substantie krijgt? Dan is er een grote kans dat jouw kamerplant last heeft van wolluis. Deze kleverige substantie zorgt ervoor dat de wolluis zich goed kan beschermen en hier worden dan ook de eitjes in gelegd. Wolluizen prikken een gaatje in de plant en zuigen vervolgens het sap eruit. Hierdoor verzwakt de plant en kan hij zelfs doodgaan. Het is dus zaak om direct te handelen wanneer je merkt dat jouw kamerplant last heeft van wolluis.

Er is geen specifieke manier om wolluis te voorkomen op een kamerplant. Zorg er echter altijd voor dat jouw kamerplanten nooit op de tocht staan. Tocht zorgt namelijk wel voor een verhoogd risico op wolluis.

Verschillende soorten wolluis

Binnen de wolluis familie bestaan er verschillende varianten welke elk hun eigen plantvoorkeur hebben.

- De Citruswolluis (Planiococcus citri), deze wolluis komt het meeste voor en heeft een voorkeur voor onder andere Ficussesn, Crotons, Palmen en Schefflera’s. Niet alleen in potplanten komt deze variant voor, hij is ook schadelijk voor veel siergewassen zoals, snijbloemen, cactussen en citrussen. Deze variant leeft wel 40 dagen en de eitjes van de Citruswolluis komen binnen 2 weken uit en worden per 100 gelegd! 

- De Kortstaartwolluis (Pseudococcus affinis), deze variant zal je niet snel tegenkomen bij jouw kamerplant. Hij staat beter bekend als de tomatenwolluis omdat hij een sterke voorkeur heeft voor tomatenplanten.

- De langstaartwolluis (Pseudococcus longispinus) is ook een veel voorkomende variant onder potplanten. Vooral Dracaena en Croton staan bovenaan het lijstje van de langstaartwolluis

Verspreiding van de wolluis

Wolluizen zijn tussen de 3 en 6 millimeter groot en leven in grote groepen. De wolluis is bedekt met een witte, suikerspin achtige substantie die onder andere bestaat uit wasdraden. De wolluis maakt deze laag ter bescherming van vijanden maar ook worden hier de eieren in gelegd die door deze substantie ook goed beschermd zijn. Wolluizen kunnen zich niet verspreiden over lange afstanden ze worden dan ook vaak ‘meegedragen’ door ons (de mens). Het vaakst worden wolluizen overgebracht door kleding waar ze zich opnieuw nestelen in jouw groene vriend.

In de warmere seizoenen legt de wolluis zijn eieren, de wolluis legt niet 1 ei per keer maar dit gaat met honderden tegelijk. Binnen een of twee weken zullen de eitjes uitkomen en je hebt als snel een ware plaag!

Locatie van de wolluis

De wolluis is een van de enige ongedierte/plagen die wereldwijd voorkomen. Op de plant zelf heeft ieder soort wolluis zijn eigen voorkeur. De meest voorkomende wolluis maakt het echter niet uit waar op de plant hij zichzelf vestigt. Zowel op de bladeren als op de stam je kan ze overal tegenkomen! 

Bestrijding wolluis

Zoals gezegd is het van belang om direct in te grijpen wanneer je wolluis opmerkt. De bestrijding van wolluis is echter niet heel ingewikkeld en het bestrijdingsmiddel heb je altijd in huis. Het beste middel om de wolluis te bestrijden is water! Vul een sproeier met water en besproei de wolluizen en hun eitjes, dit mag best hardhandig maar pas op dat je de plant zelf niet beschadigd. Deze methode zal echter niet in een keer direct alle wolluis verwijderen. 

Mocht je hier geen geduld voor hebben dan bestaan er genoeg biologische maar ook chemische bestrijdingsmiddelen. Lees de uitleg goed en ga na of het desbetreffende bestrijdingsmiddel niet schadelijk is voor jouw soort plant.